×
Kundvagn

Vanliga frågor

Här samlar vi de vanligaste frågor och svaren kring ett bra brandskydd. Har du frågor? Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

Vilken brandsläckare ska jag välja? +

Alla släckredskap i hemmet är bättre än ingenting. Men för största möjliga trygghet i hemmet rekommenderar vi ett fullgott brandskydd. Det finns i huvudsak fyra olika typer av släckmedel; pulver, koldioxid, skum och vatten. För privat bruk i hemmiljö rekommenderas pulver, det släckmedel som släcker flest typer av bränder. I hemmet bör du ha minst en 6 kg pulverbrandsläckare per våning, enligt rekommendationer från Brandskyddsföreningen.

Vad är det för skillnad på A, B och C-släckare? +

A: Fibrösa material som trä, textil och papper
B: Vätskor, plaster, bensin och olja
C: Gaser, t.ex. stadsgas och gasol

Pulverbrandsläckare med ABC-pulver är en allround-släckare som täcker de flesta typer av bränder. Pulverbrandsläckare är också enkla att använda, har bra räckvidd på släckmedlet och dessutom med högre effekt än andra släckmedel. Alla 6 kg pulversläckare i sortimentet på Släcka.se har marknadens högsta släckeffekt, 55A.

Var ska jag placera brandsläckaren? +

En brandsläckare ska placeras lättåtkomligt i huset. Ett vanligt utrymme för förvaring av brandsläckare är nära ytterdörren, då finns alltid en utrymningsväg tillgänglig. Den kan också placeras nära brandriskpunkter, exempelvis vis eldstaden. Se till så att alla i familjen vet var släckaren finns.

Hur länge håller en brandsläckare? +

Livslängden på en brandsläckare är cirka tio år. Så fort du har använt en släckare skall den laddas om. En pulversläckare kan du kontrollera själv genom att lägga örat intill och vända på den. Du skall då höra att pulvret ”rinner” i den. Konsumentverket rekommenderar att handbrandsläckare i hemmet kontrolleras var femte år. Datummärkning och tillverkningsår finns noterat längst ner på brandsläckaren.

Var ska jag placera min brandvarnare? +

Brandvarnare placeras i taket, minst en meter från väggen, utanför varje sovrum och längs den väg som leder från sovrummen ut ur hemmet. Tänk på att stängda sovrumsdörrar kan göra det svårt att höra om en brandvarnare larmar utanför eller i rummet. Varm rök stiger uppåt, så placera en brandvarnare högst upp i taket ovanför trappan.Undvik att placera brandvarnare nära spisen, fönster, takarmaturer eller i rum där de enkelt kan orsaka falsklarm.

Hur många brandvarnare behövs i hemmet? +

En brandvarnare övervakar en yta på ca 40 m². Det kan dock variera beroende på planlösning och antal rum i hemmet. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga 12 meter. Det bör finnas minst en brandvarnare per våningsplan.

Hur lång livslängd har en brandvarnare? +

Brandvarnare bör bytas efter tio år. Med jämna mellanrum måste batteriet bytas, det signalerar brandvarnaren genom att pipa ungefär en gång i minuten. Byt batterier rutinmässigt, gärna en bestämd dag varje år.

Hur använder jag en brandfilt? +

Brandfilten används genom att lägga ut tygstycket över branden. På så vis kvävs branden snabbt och effektivt. Om det börjar brinna och du behöver använda filten rycker du i de svarta remmarna i botten. Då åker filten ur sin förpackning. Veckla ut filten och lägg över det brinnande föremålet. Brandfilten är gjord av ett brandtåligt material som inte ”kan” brinna. När filten är placerad över elden så stryps syretillförseln för branden och den släcker sig själv. En brandfilt är ett perfekt komplement till en 6kg pulversläckare.

Var förvarar jag min brandfilt? +

Förvara brandfilten så att du lätt kommer åt den. Lämplig placering är i köket, vid spisen, i vardagsrummet där du tänder levande ljus eller i nära anslutning till eldstad. Häng den gärna på en fast väggkrok så att du enkelt och snabbt kan dra brandfilten ur överdraget med ett ryck. Om brandfilten är snygg är sannolikheten större att du kommer att ha den nära till hands när olyckan väl är framme.