×
Kundvagn

Hemmet är vår trygghet. Det är sannolikt vårt livs viktigaste plats. Bränder i bostäder är mer än dubbelt så vanliga som bränder i alla andra byggnader tillsammans. Så se till att skydda ditt hem genom att ha fungerande brandvarnare, brandfilt och brandsläckare.

Brandsläckare

Vilken brandsläckare ska jag välja?

Det finns i huvudsak fyra olika typer av släckmedel; pulver, koldioxid, skum och vatten. Olika varianter lämpar sig för olika användningsområden. För privat bruk är pulver det släckmedel som bekämpar flest bränder. Brandskyddsföreningen rekommenderar att du har en pulversläckare på minst 6 kg på varje våningsplan. Men kom ihåg – alla släckredskap är bättre än ingenting.

Vad är det för skillnad på A, B och C-släckare?

A: Trä, textil och papper
B: Vätskor, plaster, bensin och olja
C: Gas och gasol

Pulverbrandsläckare med ABC-pulver släcker de flesta typer av bränder. Den är enkel att använda och har bra räckvidd. Alla 6 kg pulversläckare i vårt sortiment har marknadens högsta släckeffekt, 55A.

Var ska jag placera brandsläckaren?

För högsta möjliga säkerhet är det bra att placera brandsläckaren lättåtkomligt. Ett vanligt ställe för förvaring är nära ytterdörren, då finns en utrymningsväg nära. Den kan också placeras nära brandriskpunkter, exempelvis vis eldstaden. Se till att alla i familjen vet var släckaren finns.

Hur länge håller en brandsläckare?
Livslängden på en brandsläckare är cirka tio år. Du kan själv kontrollera brandsläckaren med jämna mellanrum genom att lägga örat intill och vända den upp och ned. Om allt är som det ska så hör du när pulvret rinner på insidan. Konsumentverket rekommenderar att brandsläckare i hemmet kontrolleras var femte år. Datummärkning och tillverkningsår finns noterat längst ner vid brandsläckarens fot.

Så här använder du en pulversläckare:

Till brandsläckare

Brandvarnare

Var ska jag placera min brandvarnare?
De flesta brandvarnare är konstruerade för att monteras i taket. Det beror på att varm rök stiger och lägger sig under innertaket, därför är det bra om brandvarnaren sitter på takets högsta punkt. Placera brandvarnaren en bit ifrån ventiler och takfläktar, så att de inte blåser bort röken och fördröjer signalen från brandvarnaren. Kom ihåg att stängda sovrumsdörrar kan göra det svårt att höra signalen om det börjar brinna på natten. Tänk också på att brandvarnare som hänger nära spisen eller fönster lätt kan orsaka falsklarm.

Hur många brandvarnare behövs i hemmet?
En brandvarnare övervakar en yta på ca 40 m², men det kan variera beroende på planlösning. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga 12 meter. Brandskyddsföreningen rekommenderar minst en brandvarnare på varje våningsplan.

Hur lång livslängd har en brandvarnare?
En brandvarnare håller i ungefär tio år. Om batteriet börjar bli dåligt signalerar brandvarnaren genom att pipa en gång i minuten. Varje år dör mer än 120 personer i bostadsbränder, enbart till följd av att det inte fanns fungerande brandvarnare i hemmet. Att alltid ha ett fungerande batteri i din brandvarnare är så pass viktigt att det för några år sedan infördes en nationell batteribytardag, som infaller varje år på första advent. Att ha en eller fungerande brandvarnare är en mest effektiva metoden för att minska risken för allvarliga bostadsbränder.

 

Så här testar du din brandvarnare:

Till brandvarnare

Brandfilt

Hur använder jag en brandfilt?
När du behöver använda filten rycker du i de svarta remmarna i botten på filten, då åker filten ur sin förpackning. Lägg filten över det föremål som brinner. Stryk sedan ut lågorna, försöka att inte slå. Se till att du alltid har filten framför dig så att du inte bränner dig. En brandfilt är ett bra komplement till en pulversläckare.

Hur fungerar en brandfilt?
Brandfiltar är tillverkade i glasfiberväv och gastät och brandhärdig film som inte kan brinna. När du lägger filten över elden stryper du syretillförseln vilket gör att elden slocknar av sig själv. Det är ett snabbt och effektivt sätt att släcka mindre bränder på exempelvis möbler eller på spisen.

Var förvarar jag min brandfilt?
Förvara brandfilten där du lätt kommer åt den. Lämplig placering är vid spisen, i vardagsrummet eller i nära anslutning till din eldstad. Häng den gärna på en fast väggkrok så att du alltid vet var den finns. Se till så att hela familjen vet var brandfilten är placerad.

Så här använder du en brandfilt:

Se brandfiltar